petak, 12. mart 2021.

Radojičić: Reciklažom do očuvanja ekologije

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić održao je danas sastanak sa predstavnicima nevladinog i privatnog sektora na temu uključivanja Grada Beograda u regionalni projekat koji je usmeren na reciklažu i upravljanje otpadom.

– Razgovarali smo o potencijalima koje imaju beogradske opštine kada je u pitanju razvrstavanje otpada. Veoma je važno da paralelno sa jačanjem kapaciteta za upravljanje otpadom radimo i na podizanju svesti kod građana o značaju i načinima reciklaže. Republika Srbija je postavila cilj da do 2023. godine količina sakupljenog ambalažnog otpada bude 63 posto. Važno je da idemo u susret izazovima koji se tiču zaštite životne sredine i da radimo planski – istakao je gradonačelnik.

Kako je Radojičić objasnio, procenjeno je da se za proizvodnju jedne staklene flaše koristi energija za četiri sijalice od 100 vati. Zato je važno da recikliramo, jer osim smanjivanja deponovanog otpada, štedimo i energiju.

– Otpad u svetu odavno nije otpad, već resurs. Važno je da za bolje iskorišćenje tog otpada sarađujemo i sa svim raspoloživim sektorima, nevladinim organizacijama, privatnim sektorom, kako bismo zaštitili životnu sredinu i smanjili količinu otpada koja se odnosi na deponije. Naše službe, kao što je JKP „Gradska čistoća”, imaju kapacitete da dalje razvijaju ove sisteme – zaključio je gradonačelnik.